23 Ιουλ 2015

Απόφαση της ΟΜ Καπανδριτίου για στηριξη της Κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ (22/07/2015)

(η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα στη συνέλευση της ίδιας ημέρας)

 1.  Η  σκληρή και άνιση, όπως αποδείχθηκε, διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατέληξε σε ένα κακό αποτέλεσμα για την κοινωνία και τη χώρα. Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίστηκαν με επιμονή, χρησιμοποιώντας πολλά μέσα πίεσης, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ακόμα κι από τις κόκκινες γραμμές μας. Το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και εκβιασμών που επέβαλαν οι δανειστές απειλούσε πλέον τη χώρα με ανεπανόρθωτη ζημιά. Η ξεκάθαρη εκβιαστική απειλή για άμεση άτακτη χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και ολοκληρωτική καταστροφή ανάγκασαν τον πρωθυπουργό μας σε οδυνηρή μεν, τακτική δε, υποχώρηση. Το εφιαλτικό σενάριο της επόμενης μέρας, που είχαν ετοιμάσει αν δεν συνθηκολογούσαμε, οδήγησε τον πρωθυπουργό στη μόνη επιλογή που μπορούσε να κρατήσει τη χώρα ζωντανή.
 2.  Η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι μια κακή, μη βιώσιμη συμφωνία, με μέτρα λιτότητας στην ίδια λανθασμένη, νεοφιλελεύθερη και καταστροφική υφεσιακή κατεύθυνση. Η συμφωνία περιλαμβάνει όμως και δυο ζητήματα που κερδήθηκαν από την πίεση της ελληνικής πλευράς και αποτελούν ένα σημαντικό θετικό αντίβαρο στα αρνητικά μέτρα. Είναι οι συμφωνίες για αναδιάρθρωση του χρέους και για πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας. Επιπλέον, υπάρχουν και περιθώρια για να ξεφύγουμε από τη θηλιά της λιτότητας· υπάρχουν οι δυνατότητες και η βούληση για αντίμετρα, που θα ακυρώνουν εν μέρει τις συνέπειες. Τα περισσότερα εξαρτώνται από την έκβαση των μαχών που έρχονται και τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μαζί με το λαό, με επιμονή και πίστη στο δίκαιο αγώνα  για απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και τη χρεοκρατία, για να ζήσει ο λαός μας με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
 3.  Καταφέραμε και διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα με το χρέος και τις πολιτικές λιτότητας, δημιουργήσαμε πανευρωπαϊκό ρεύμα κατά της λιτότητας, πολιτικοποιήσαμε τη συζήτηση σε όλο τον κόσμο, διατυπώσαμε μια πολιτικά ηγεμονική θέση, που δεν αντιμετωπίζεται πλέον με επιχειρήματα, παρά μόνο με επιβολή και αυταρχισμό. Ο πρωθυπουργός μας, με τις τοποθετήσεις του στο ευρωκοινοβούλιο, κέρδισε το πανευρωπαϊκό ακροατήριο και έπεισε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Όλα αυτά αποτελούν παρακαταθήκη και εφόδια για τις μάχες που έρχονται. Παράλληλα, υπήρξαν λάθη μικρά και μεγάλα· λάθη εκτιμήσεων και στρατηγικής, που θα μετριάζονταν αν είχαμε επιλέξει τον εύκολο δρόμο της αποδοχής, του “ναι σε όλα”, όπως έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Εμείς αγωνιστήκαμε σκληρά, ματώσαμε και, παρά τον ανελέητο πόλεμο, συνεχίζουμε και κρατάμε την ελπίδα και τη χώρα ζωντανή. Φάνηκε πλέον καθαρά το αποκρουστικό πρόσωπο των λύκων που δυναστεύουν τις ζωές μας και τη χώρα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να σταθούμε καλύτερα στα πόδια μας και στις επόμενες μεγάλες μάχες, που οφείλουμε να δώσουμε, να ανταποκριθούμε πιο δυνατοί, πιο υποψιασμένοι, πιο αποτελεσματικοί, με εμπεριστατωμένα εναλλακτικά σχέδια. Ο λαός μας είδε, κατάλαβε κι εκτίμησε τον αγώνα μας, γι αυτό και συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ωριμότητα κι ευθύνη να στηρίζει την κυβέρνηση που μάχεται για το καλό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. 
 4.  Διατηρούμε το μεγάλο μας ηθικό πλεονέκτημα και τη βούλησή μας, παρά τα ασφυκτικά πλαίσια που μας τέθηκαν για να τιμήσουμε τη στήριξη και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Έχουμε την υποχρέωση:
(α) να υπερασπιστούμε το δίκιο των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και να  λάβουμε μέτρα αναδιανομής του πλούτου και δίκαιης κατανομής των βαρών,
(β) να γκρεμίσουμε το σάπιο σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς το συντομότερο  δυνατόν,
(γ) να σταματήσουμε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αποδίδοντας τα  αναπτυξιακά πακέτα στην πραγματική οικονομία κι όχι στους επιτήδειους,
(δ) να αλλάξουμε τις αντιλήψεις και τις πρακτικές στη δημόσια διοίκηση, και
(ε) να αποκαταστήσουμε την απαξιωμένη δημοκρατία, το αίσθημα δικαιοσύνης, την  πληγωμένη αξιοπρέπεια στην καρδιά και το νου κάθε Έλληνα πολίτη.
 5.  Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο αναλαμβάνοντας όχι μόνο την ευθύνη να σχεδιάσουμε, αλλά περισσότερο να αγωνιστούμε και να κάνουμε πράξη αυτά που εκπληρώνουν τις προσδοκίες των περισσότερων Ελλήνων. Δεν επιλέγουμε τη φυγή και την αποποίηση των ευθυνών. Δεν αφήνουμε τους άλλους να πάρουν το τιμόνι, γυρίζοντας πίσω στην εύκολη και ανέξοδη στάση με την επιλογή να είμαστε αντιπολίτευση. Βάζουμε πλάτη και -παρά τις μνημονιακές αλυσίδες που βαραίνουν τα πόδια μας- κρατάμε αγωνιζόμενοι το τιμόνι της χώρας.
 6.  Είναι επιτακτική ανάγκη και απαίτηση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ η οικοδόμηση ενός κόμματος ανοιχτού, δημοκρατικού, μαζικού· ενός κόμματος των μελών και της κοινωνίας. Χρειάζεται πια να απαλλαγούμε από στρατηγικές ομάδων ή προσώπων, να ξεφύγουμε από τον αναχωρητισμό και την αυτοαναφορικότητα, από τον εγκλωβισμό σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Να αφουγκραστούμε, να διδαχθούμε και να ακολουθήσουμε τις ανάγκες και τις φωνές της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτής της πλειοψηφίας είμαστε ζωντανό και μαχητικό μέρος, γι αυτήν και μόνον υπάρχουμε, αναζητούμε λύσεις και δρούμε πολιτικά, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του σχεδίου για μια άλλη Ελλάδα.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, δημιουργικά και προωθητικά, την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στηρίζουμε, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του λαού μας, πατώντας γερά στις ιδεολογικοπολιτικές αναφορές μας, το ήθος μας και  την εμπιστοσύνη που μας χαρίζεται από το λαό στις δύσκολες αυτές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και του κόμματός μας.

Κατεβάστε την απόφαση από ΕΔΩ